Steve Jobs (2015)

Mies, joka laittoi menestyksen oman yksityiselämän edelle.
Steve Jobs elämänkertaelokuva kertoo nimensä mukaisesti Apple-yhtiön perustajasta sekä johtajasta Steve Jobsista. Nerosta ja visionääristä, mutta samalla hyvin hankalasta ihmisestä. Elokuvan on ohjannut oscar-voittaja Danny Boyle (Slummien Miljonääri) sekä sen on käsikirjoittanut myöskin ocarin kertaallen voittanut Aaron Sorkin (Social Network). 

Steve Jobsin punaisena lankana toimii niin Applen valtapeli kuin myös Jobsin suhde tyttärensä kanssa jonka kanssa hänellä oli erittäin etäiset välit kaikkineen riitoineen sekä sovintoineen ja varsinkin elokuvan viimeiset kohtaukset heidän välillänsä olivat liikuttuvuudellaan 2015 elokuvavuoden parasta antia. 

Tarinassa oli oikeastaan vain kolma kohtausta, jotka ovat menestyksen kannalta suurimpia hetkiä Jobsin elämänvarrelta: 1984-vuoden Macintoshin lanseeraustilaisuus, 1988-vuoden NEXT-tietokoneen lanseeraustilaisuus ja 1998-vuoden iMacin lanseeraustilaisuus. Kohtaukset ovat hetkiä juuri ennen lanseeraustilaisuuksia ja jokainen kohtaus pitää sisällään samat henkilöhahmot. Monet ovat kritisoineet tätä päätöstä sillä Jobsin elämästä olisi ollut, vaikka kuinka paljon enemmän kuin kolmeen kohtaukseen. Itse taas olen sitä mieltä, että tämä ehkä hieman erikoinen päätös oli ehdottomasti onnistunut ja vahvojen dialogien myötä en edes osaa kuvitella miten elokuva olisi saatu yhtä koukuttavaksi toisella tapaan.  

Dialogeista päästäänkin Aaron Sorkiniin. Sorkin on henkilökohtaisesti yksi suosikeistani kun puhutaan tämän päivän käsikirjoittajista. Hänen kirjoittamansa elämänkertaelokuvat kertovat hyvin rehdisti päähenkilöstään tekemättä heistä sankareita tai vastaavasti roistoja. Sorkinin tuntien en myöskään yllättynyt siitä miten dialogikeskeinen elokuvan käsikirjoitus oli ja hyvä, että oli sillä se on hänen vahvuutensa ja sen ansiosta hän on kertaalleen oscar-pytyn itsellensä saalistanut.

Näyttelijäsuoritukset olivat aivan täydelliset.  Nähtyäni elokuvan en ollut yhtään hämilläni siitä miksi molemmat sekä Michael Fassbender, että Kate Winslet saivat oscar-ehdokkuutensa. Itseasiassa en olisi ollut yhtään yllättynyt jos jompikumpi olisi voittanut itse pystin sillä niin hyviä he olivat tämän elokuvan aikana ja niin oli myös kaikki muutkin näyttelijät (kyllä, mukaan lukien myös Seth Rogen). 
Steve Jobs on ehdottomasti paras Jobsista kertova elokuva minkä olen itse nähnyt. Itse pidin aivan suunnattomasti ja olin elokuvan lumoissa aina alusta loppuun asti. Ehdottomasti yksi vuoden parhaista elokuvista.

Jos satut pitämään fiksuista dialogielokuvista niin tulet todennäköisesti pitämään tästäkin.

Vasta toinen viiden tähden elokuva vuodelta 2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti